בייג'ין, 3 באפריל, 2023 /PRNewswire/ — ראש ממשלת סינגפור, לי הסיין לונג, תיאר את היחסים הבילטרליים כ"טובים מאוד" בראיון לפני שבועיים ל-China Media Group, לפני שיצא לביקורו הרשמי בסין.
ואז יום אחד לפני שסיים את הביקורו בן השבוע, היחסים בין שתי המדינות עודכנו לשותפות "מקיפה, איכותית וצופה פני עתיד", כאשר נשיא סין שי ג'ינפינג נפגש עם לי ביום שישי באולם הגדול של העם בבייג'ין.
מבין מדינות דרום מזרח אסיה, לסינגפור יש את המעורבות העמוקה ביותר ברפורמה והפתיחה של סין והיא חולקת את השילוב הקרוב ביותר של אינטרסים, אמר שי.
הוא הוסיף כי סין מוכנה לחזק את התקשורת האסטרטגית ולחפש סינרגיות משמעותיות יותר בין האסטרטגיות עם הצד הסינגפורי כדי להפוך "איכות גבוהה" למאפיין מובהק של שיתוף הפעולה בין שתי המדינות.
יחסים מודל לאזור
סין וסינגפור נהנות מהרחבת והעמקת הקשרים הכלכליים. מ-2013 עד 2021, סין הייתה שותפת הסחר הגדולה ביותר של סינגפור במשך תשע שנים רצופות. וסינגפור המשיכה לשמור על מעמדה כמקור ההון הזר הגדול ביותר בסין ב-2022, זו השנה העשירית ברציפות.
מינואר עד פברואר 2023, היקף היבוא והיצוא הכולל של סין וסינגפור הגיע ל-19.5 מיליארד דולר, עלייה של 37.6% בשנה, על פי נתוני משרד המסחר של סין.
בנוסף, סינגפור היא האומה הראשונה מבין עשרת החברים באיגוד מדינות דרום מזרח אסיה (ASEAN) שתומכת בפומבי ביוזמת החגורה והדרך (BRI) המוצעת על ידי סין, והיא גם חברה בארגון קבוצת הידידים של היוזמה לפיתוח הגלובלי (GDI).
BRI, פרויקט ציון הדרך של שיתוף הפעולה באיכות גבוהה בין סין וסינגפור, במסדרון הסחר היבשתי-ימי הבינלאומי החדש, ראו 107,000 מכולות TEU שהועברו ברכבות המשא הבין-מודאליות של רכבת-ים, נכון ל-23 בפברואר השנה, עלייה של 9.25% משנה לשנה.
במהלך השיחות ביום שישי, שי בירך את סין וסינגפור כשותפות חיוניות, ותיאר את הקשר כ"צופה פני עתיד, אסטרטגי ומופת".
זה עזר לקדם את החייאת הפיתוח של כל מדינה ומהווה מודל למדינות באזור, אמר הנשיא הסיני.
סין מוכנה לחזק את בניית המסדרון עם סינגפור, התחייב שי. הוא הוסיף כי יש לעשות מאמצים גם להעמקת הדיגיטליזציה, הטרנספורמציה הירוקה ושיתוף הפעולה עם הצדדים השלישיים ולקדם חילופי משלחות בין שתי המדינות.
לי מצידו הביע אמון בחיוניות ובחוסן של כלכלת סין, הדהד מסר שהדגיש כאשר נאם בוועידה השנתית של פורום בואו לאסיה (BFA) ביום חמישי.
לדבריו, סינגפור ומדינות שכנות אחרות מצפות להעמקה נוספת של שיתוף הפעולה הכלכלי עם סין.
פירות של שלום
אסיה הוכתרה כ"נקודת אור בנוף הכלכלי העולמי העגום", הממשל הכלכלי הגלובלי נכנס ל"רגע האסייתי", לפי דו"ח שפורסם לאחרונה על ידי BFA.
קצב צמיחת התמ"ג הריאלי המשוקלל של אסיה ב-2023 מוערך ב-4.5%, עלייה מ-4.2% ב-2022, נכתב בדו"ח, והוסיף כי האזור צפוי להאיץ את הצמיחה הכלכלית הכוללת.
במהלך השיחות עם המנהיג הסינגפורי, שי ייחס את המומנטום הטוב באזור לנתיב פיתוח בעל מאפיינים אסיאתיים הכולל עצמאות, כבוד הדדי, שוויון ותועלת הדדית, פתיחות והכלה ושיתוף פעולה מנצח.
הוא אמר שעל רקע השינויים העולמיים המואצים שלא נראו במשך מאה שנה; מדינות אזוריות צריכות להוקיר את תנופת הפיתוח שהושגה בעבודה קשה כדי לשמור במשותף על הפירות של השלום באזור.
שי דחק במאמצים לשמור על הכיוון הנכון של השילוב הכלכלי והאזורי ודחה את הניסיונות לדחוף ל"פירוד וניתוק שרשראות אספקה".
"אסור לאפשר לאף מדינה לשלול מהאומה האסייתית את זכותה להמשיך לשאוב לחיים טובים ומאושרים יותר", אמר הנשיא הסיני.
לי אומר שסינגפור מאמינה שמדינות צריכות לכבד זו את זו, להתקיים בשלום, לשתף פעולה לטובת הדדיות, להימנע מעימותים ולעבוד יחד כדי להתמודד עם הסיכונים והאתגרים.
לדבריו, גם אם יש תחרות בין המדינות, היא צריכה להתבסס על הכבוד והאמון, ללא צורך בבחירת צד.
בנוגע לשאלת טייוואן, לי הדגיש שכמעט כל המדינות מכירות בכך שיש רק סין אחת בעולם ומפתחות יחסי ידידות ושיתוף פעולה עם סין על בסיס המדיניות של סין אחת.
שאלת טייוואן היא ענייניה הפנימיים של סין, ולקריאת "אוקראינה היום, טייוואן מחר" יהיו השלכות בלתי צפויות וחמורות, הזהיר ראש ממשלת סינגפור.