בייג'ינג, 15 במרץ, 2023 /PRNewswire/ — פיתוח באיכות גבוהה, שמתבטא בפיתוח חדשני, מתואם, ירוק ופתוח לכולם, היה אחד הביטויים השגורים במהלך שני המושבים של הקונגרס הלאומי העממי של סין (NPC) שהסתיימו לאחרונה, שמיפו את קדימויות הפיתוח ב-2023 של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
כאשר הנשיא שי ג'ינפינג נפגש עם נציגי המשלחת של מחוז ג'יאנגסו במהלך המושב של הקונגרס הלאומי העממי, הוא הדגיש את החשיבות של פיתוח באיכות גבוהה, וקרא לו "המטלה הראשונה במעלה" במאמצי המודרניזציה של סין. הנשיא הדגיש שסין חייבת להאיץ את מאמציה להשגת הסתמכות עצמית מוגדלת ועוצמה מדעית-טכנולוגית כדי לקדם פיתוח באיכות גבוהה.
בנאום שנשא בישיבת הנעילה של המושב הראשון של ה-NPC ה-14 ביום שני, שי שב והדגיש שסין צריכה לפעול להשגת הסתמכות עצמית מוגדלת ועוצמה מדעית-טכנולוגית, לקדם טרנספורמציה ושדרוג בתעשייה, לקדם פיתוח מתואם של ערים, כפרים ואזורים, ולטפח פיתוח ירוק ודל-פחמן ופיתוח חברתי.
ראש ממשלת סין, לי צ'יאנג, הבטיח למקד מאמצים בקידום פיתוח באיכות גבוהה, וציין שסין תגדיל את יכולתה בתחומי המדע, הטכנולוגיה והחדשנות, תאיץ את הבנייה של תעשייה מודרנית ותקדם את המעבר לפיתוח ירוק.
בשנים האחרונות, סין התקדמה בצעדי ענק בהגדלת ההשקעה במחקר ופיתוח, הרחבת הייצור של אנרגיה נקייה וטיפוח מוקדי צמיחה עם אסטרטגיות פיתוח אזוריות, במקביל להתקדמות בתחומים אחרים כדי להבטיח צמיחה חדשנית, מתואמת, ירוקה, פתוחה ומשותפת.
חדשנות מדעית וטכנולוגית תומכת בפיתוח האיכותי של סין
כבר בשנת 2014, במהלך ביקור במחוז ג'יאנגסו, שי הדגיש את תפקיד החדשנות בפיתוח הכלכלי, ואמר שסין חייבת להסתמך על חדשנות כדי להשיג פיתוח כלכלי מתמשך ובריא.
על פי דוח שפורסם על ידי הממשלה ב-2023, ב-5 השנים האחרונות סין יישמה באופן מלא אסטרטגיה של פיתוח מונע על ידי חדשנות, ושיפרה ושדרגה את מבנה התעשייה.
על פי הדוח, סין קידמה את פיתוח הכלכלה על ידי חדשנות והמשיכה לטפח גורמי צמיחה חדשים. בדוח נאמר שהתפקיד המוביל של חדשנות טכנולוגית התחזק, ושסין השיקה מספר פרויקטים של חידושים מדעיים וטכנולוגיים גדולים, והאיצה את המאמצים להשגת פריצות דרך בטכנולוגיות ליבה בתחומי מפתח.
בחתירה לפיתוח באיכות גבוהה, סין גם מגבירה את היקף החדשנות הטכנולוגית כמנוע צמיחה עיקרי. בשנת 2022, סין הוציאה סכום שיא של 3.09 טריליון יואן (449 מיליארד דולר) על מחקר ופיתוח, עלייה של 10.4 אחוזים מהשנה הקודמת, שניתן לזקוף לזכות מאמציה המואצים לשפר את יכולת החדשנות שלה כדי להשיג פריצות דרך נוספות.
סין שיפרה את דירוגה במדד החדשנות העולמי מהמקום ה-34 ב-2012 למקום ה-11 בשנה שעברה. בין 2013 ל-2021 הכלכלה הסינית צמחה בקצב שנתי ממוצע של 6.6%, ותרמה יותר מ-30% לצמיחה הכלכלית העולמית.
סין הפכה את החדשנות המדעית והטכנולוגית שלה למוצר צריכה עולמי
תוך כדי חיזוק העוצמה המדעית והטכנולוגית שלה, סין דאגה גם לשתף את הטכנולוגיה שלה עם שותפים ברחבי העולם ולעבוד ביחד כדי לשפר את המשילות העולמית בתחומי המדע והטכנולוגיה.
סין, שמתפארת במערכת מסילות הברזל לרכבות מהירות הארוכה ביותר ועם היקף השימוש הגדול ביותר בעולם, סייעה למדינות רבות לבנות ולשדרג את מערכת הרכבות שלהן באמצעות טכנולוגיית מסילות הרכבת המתקדמת שלה. סגן נשיא הבנק העולמי לדרום אסיה, מרטין רייזר, אמר שטכנולוגיית מסילות הרכבת של סין תביא פיתוח עירוני, תיירות וצמיחה כלכלית אזורית.
אחת הדוגמאות היא מסילת הרכבת סין-לאוס – פרויקט שמהווה אבן דרך ביוזמת החגורה והדרך. מאז שהרכבת החלה לפעול בדצמבר 2021, לאוס, שאין לה גישה לים, הפכה למוקד תחבורה יבשתי בדרום-מזרח אסיה. הקטע של מסילת הרכבת שנמצא בלאוס יצר יותר מ-110,000 משרות מקומיות.
באמצעות מנגנונים רב-צדדיים כגון יוזמת החגורה והדרך והשותפות הכלכלית המקיפה האזורית, ההישגים של סין במדע וטכנולוגיה יצרו אופציות בתקשורת 5G, ביו-רפואה ותחומים רבים אחרים, במקביל ליצירת מומנטום של צמיחה.
מערכת לווייני הניווט של סין (BDS) היא דוגמה נוספת למוצרים, טכנולוגיות ושירותים שמשמשים יותר מ-120 מדינות ואזורים.
על פי ספר לבן בשם "מערכת לווייני הניווט של סין בעידן החדש" שיצא לאור בנובמבר 2022, סין הקימה מרכזים בחו"ל עבור יישומי BDS וקידום יוזמות בתעשייה, והיא שואפת לבנות בסיס איתן לתעשיית הניווט הלווייני.
על פי הספר הלבן, סין מחזקת את שיתוף הפעולה עם ארגונים אזוריים כגון Asean, האיחוד האפריקאי, הליגה הערבית וקהילת מדינות אמריקה הלטינית והקריביים, והיא מקדמת פתרונות מבוססי BDS בתחומים של ערים חכמות, ביטחון הציבור, חקלאות מדויקת, הובלה דיגיטלית ומניעה וטיפול באסונות, שנמצאים כעת בשלבי פיילוט באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית.