ארגון הבריאות העולמי (WHO) קרא למדינות להפסיק את גידול הטבק ובמקום זאת לתמוך בחקלאים בגידול מזון, תוך ציון משבר הרעב העולמי ומספר ההרוגים המדהים של שמונה מיליון הנגרמים מדי שנה ממחלות הקשורות לטבק. לקראת יום ללא הטבק העולמי ביום רביעי, 31 במאי, ארגון הבריאות העולמי הביע דאגה מכך ש-3.2 מיליון הקטרים של אדמה ראויה לעיבוד ב-124 מדינות מוקדשים לטיפוח צמח הטבק הקטלני, אפילו באזורים שבהם אנשים סובלים מתת תזונה חמורה.
מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום ג'ברייסוס, הדגיש שממשלות ברחבי העולם מוציאות מיליונים כדי לסבסד חקלאות טבק, והדגיש כי תעדוף ייצור מזון על פני גידול טבק ישפר את בריאות הציבור, תשמר את המערכות האקולוגיות ותגביר את ביטחון המזון העולמי. הדו"ח האחרון של הארגון, שכותרתו "גדל מזון, לא טבק", חושף כי שוברי שיא של 349 מיליון אנשים מתמודדים כעת עם חוסר ביטחון תזונתי חריף, כאשר רבים מהם מתגוררים ב-30 מדינות אפריקאיות שבהן גידול הטבק זינק ב-15% בעבר עָשׂוֹר.
לפי ארגון הבריאות העולמי, תשעה מתוך עשרת יצרניות הטבק הגדולות הן מדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. הנוכחות של חקלאות טבק מחמירה את אתגרי הביטחון התזונתי של מדינות אלה על ידי צריכת אדמה פורייה. יתרה מכך, הרחבת גידול הטבק תורמת לכריתת יערות, זיהום מקורות מים והשחתת קרקע, ופוגעת הן בסביבה והן בקהילות התלויות בה.
הדו"ח שופך אור גם על שיטות הניצול של תעשיית הטבק, המנציחות את תלות החקלאים לטבק תוך הגזמת היתרונות הכלכליים של טיפוחו כגידול מזומן. כדי לטפל בבעיה זו, ארגון הבריאות העולמי, בשיתוף עם ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) ותוכנית המזון העולמית (WFP) , השיק את יוזמת החוות ללא טבק . מטרת התוכנית היא לסייע לאלפי חקלאים במדינות כמו קניה וזמביה במעבר מטבק לגידולי מזון ברי קיימא.
במסגרת יוזמה זו, חקלאים מקבלים הלוואות מיקרו אשראי להחזר חובותיהם לחברות טבק, כמו גם גישה להכשרה וידע לטיפוח גידולים חלופיים. בנוסף, יוזמות הרכש המקומיות של ה-WFP מבטיחות שוק לקצירים של חקלאים, קידום חקלאות בת קיימא וביטחון תזונתי.